Головна | | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід

Слава Ісусу Христу! Ви увійшли як Гість | Група "Гості" | Слава Ісусу Христу! Вітаємо Вас,Гість | RSS

Путівник сайту
Міні-вісточки
Наша історія
Друзі пропонують
Наша статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Вітаємо нового користувача Микола
Головна » 2018 » Жовтень » 29 » Дорогами «П’ятого Євангелія». Паломники з Прикарпаття відвідали «Український Єрусалим» у Зарваниці на Тернопіллі
22:15
Дорогами «П’ятого Євангелія». Паломники з Прикарпаття відвідали «Український Єрусалим» у Зарваниці на Тернопіллі

Духовне життя

            Прочани  храму Пресвятого Серця Господнього і Блаженних священномученимків єпископів Григорія Хомишина, Симеона Лукача та Івана Слезюка УГКЦ міста Івано-Франківська, серед яких і представники спільнот «Матері в молитві» та колишніх заробітчан Італії «Пієта», а також вірні з деяких навколишніх сіл відвідали Марійський духовний центр «Зарваниця». Духовним провідником прощі був сотрудник церкви о. Василь Слобода. Після Святої Літургії у храмі Зарваницької Божої Матері УГКЦ, чину освячення води, Хресної дороги, молитов до Матері Божої у чудотворній іконі в сільській парохіяльній церкві Святої Трійці УГКЦ та панахиди на могилі «апостола трудових мігрантів» світлої пам’яті о.Василя Поточняка у крипті під  дзвіницею Василія Великого на пісенному полі духовного центру прочани мали змогу, образно кажучи, пройти дорогами «П’ятого Євангелія», як ще називають місто Єрусалим, за його вагу у духовному житті християн, ставлячи в один ряд з євангеліями від святих Матвія, Марка, Луки та Івана. Адже влітку цього року «Український Єрусалим» - архітектурний комплекс з низкою експозицій останньої земної дороги Ісуса Христа з благословення митрополита і архієпископа Тернопільсько-Зборівського УГКЦ владики Василія Семенюка постав і в Марійському духовному центрі «Зарваниця». А в освяченні комплексу взяв участь глава УГКЦ блаженніший Святослав Шевчук та кустодій із Святої Землі, тобто відповідальний від Католицької церкви за християнські святині в Єрусалимі.

о. Ігор ЗАСІЙБІДА, адміністратор «Зарваниці»:

- Все розпочалося з відвідання архієпископом і митрополитом Василієм Семенюком і отцем-митратом Володимиром  Фірманом  копії Гробу Господнього в Німеччині. Вирішили спорудити схожу копію і в Зарваниці. Та це був лише початок. Люди цікавилися, чи буде продовження. Тож тепер це вже завершений архітектурний комплекс «Український Єрусалим». Одним із архітекторів комплексу є о. Любомир Зозуляк з Тернополя. Кустодій, який є представником монашого ордену францисканців, привіз із Храму Господнього зі Святої Землі камінь, на якому сидів ангел Господній і якого побачили жінки-мироносиці. Він задокументований. Камінь вмонтують у Гріб Господній в «Українському Єрусалимі». Тільки францисканці мають право бути хранителями християнських святинь в Єрусалимі від Католицької церкви. Не  кожен з українців має змогу пройти останніми земними дорогами Ісуса Христа в Єрусалимі, тож віднедавна може духовно пережити ті миттєвості страждань нашого Спасителя і переосмислити своє життя – зрозуміти, що хоче від нього Господь, і в «Українському Єрусалимі».

…Архітектурний комплекс «Український Єрусалим» має таку структуру: «Гріб Господній», «Голгота», «Сходи покаяння» ( вели до замку Пилата, а сьогодні знаходяться в одній із базилік  Рима), «Камінь помазання» (на ньому  тіло Ісуса Христа готували до поховання), «Оливний город», «Ліонські ворота» ( одні із восьми воріт старого Єрусалима), «Вежа Давида» ( її не здолав жоден із завойовників), «Купіль Витезда» ( на неї сходив Ангел Господнів і зрушував воду, якою міг зцілитися той, хто першим у неї вступив), а також «Хресна Дорога».

Беззаперечно, поява архітектурного комплексу «Український Єрусалим» відчутно оживила прочанські дороги до «Зарваниці». Бо навіть у будні і сльотаві осінні дні потік паломників не скресає. На Хресній Дорозі не тільки людно, але й тісно. І це  направду нагадує перебування в Єрусалимі і наповнює величним духом Божої Благодаті. З усіх боків чути молитви прочан, провадження стацій Хресної Дороги, науки і коментарі священиків з різних куточків України.

о.Василь СЛОБОДА, священик церкви Пресвятого Серця Господнього і Блаженних священномучеників Івано-Франківських єпископів Григорія Хомишина, Симеона Лукача та Івана Слезюка УГКЦ м. Івано-Франківська, духовний провідник прощі:

-Єрусалим – святе місце. Кожен християнин хотів би там побувати, та не у всіх є така можливість. Тож побудова в Зарваниці його архітектурної копії - комплексу «Український Єрусалим» дає можливість всім охочим побувати на Святій Землі і пройти серцем останніми земними дорогами Ісуса Христа. Завдяки цій прощі, як свідчать відгуки її учасників, кожен одержав те натхнення, яке просив і очікував від Бога, відчув неповторне блаженство перебування у святому місці і зустрічі з Господом Богом. До речі,  парох нашого храму о. Ігор Пелехатий розповів про задум на території церкви спорудити Хресну Дорогу – копію останньої земної дороги Ісуса Христа на Голготу у Єрусалимі.

..Цього матеріалу могло б і не бути, якби  після повернення із Зарваниці нам не довелося з гіркотою спостерігати, як наше місто Івано-Франківськ, у якому майже не залишилося вільного від сакральних споруд клаптика землі, заполонила хелловінська істерія – гарбузи з повибираними очима, різношерста символіка чортівні в інтер’єрі кафе чи ресторанів, гнізда з сіна, щоб добре тій нечисті всідалося, повітряні кульки з огидними рисами повтвор і т.д. Якось в очікуванні духовного концерту в обласній філармонії з нагоди 80-річчя освячення церкви отців-василіян  Христа Царя УГКЦ я  побачив, як гречна містянка поважно, тримаючи внучку за руку, розмовляла зі священиком. А над ними тріпотіла дармова помаранчева повітряна кулька в руках дитини, зирячи диявольськими очима навколо і вишкіривши зі втіхи зуби. І я подумав, що нашим діточкам і внукам краще пасували б ангелики чи сонечка на тих кульках, якщо б їх дідусі, бабусі, мами і тати частіше задивлялися в Небо.

Ігор ЛАЗОРИШИН.

На світлині: 1. Прочани з Івано-Франківська у Зарваниці. 2. Архітектурний комплекс «Український Єрусалим».

Переглядів: 409 | Додав(ла): Оксана | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Жовтень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Пошук
Прочанські вітання
[13.12.2022]
Вітаємо Андріану Шуригайло з Днем народження (0)
[12.12.2022]
Вітаємо Олександра Федорука з Ковеля (0)
[11.12.2022]
Наші вітання для Андріани Комарницької з Дрогобича (0)
Нові статті
[31.01.2022]
Чомусь мені все так здається... (0)
[27.01.2022]
Збірка заробітчанської поезії "Журавлині ключі" (0)
Свідчення
[07.09.2022][Враження]
Пісня "Ти моя Мати, Царице Небесна" (0)
[05.10.2021][Враження]
Відстані не мають значення, коли там мене чекають... (0)
[23.12.2019][Подяка]
Будьмо "скорі до слухання, повільні до говорення,  непоквапні до гніву" (0)
Друзі сайту


Копіюючи інформацію з сайту, робіть посилання на неї. © 2024