Головна | | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід

Слава Ісусу Христу! Ви увійшли як Гість | Група "Гості" | Слава Ісусу Христу! Вітаємо Вас,Гість | RSS

Путівник сайту
Міні-вісточки
Наша історія
Друзі пропонують
Наша статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вітаємо нового користувача Микола
Головна » 2012 » Листопад » 23 » ВШАНУВАННЯ 80-РІЧЧЯ ГОЛОДОМОРУ В УКРАЇНІ – СПІЛЬНА МОЛИТВА ЗА УПОКІЙ ДУШ ВСІХ, ЗАМОРЕНИХ ГОЛОДОМ
21:33
ВШАНУВАННЯ 80-РІЧЧЯ ГОЛОДОМОРУ В УКРАЇНІ – СПІЛЬНА МОЛИТВА ЗА УПОКІЙ ДУШ ВСІХ, ЗАМОРЕНИХ ГОЛОДОМ
ПАМ'ЯТАЙ, УКРАЇНО!
В СУБОТУ 24 ЛИСТОПАДА 2012 Р.Б. О 16.00 - ЗАПАЛІМО В ВІКНАХ СВОЇХ ДОМІВОК
СВІЧКУ ПАМ'ЯТІ  ЖЕРТВАМ ГОЛОДОМОРУ 
І  ПОМОЛІМОСЯ ТИШЕЮ 
1932-1933

ГОЛОДОМОР-ГЕНОЦИД

РОЗПОЧИНАЄТЬСЯ ЗАГАЛЬНОНАЦІОНАЛЬНА АКЦІЯ

ВШАНУВАННЯ 80-РІЧЧЯ ГОЛОДОМОРУ В УКРАЇНІ - ДНІ ОСОБЛИВОЇ МОЛИТВИ

ЗА УПОКІЙ ДУШ ВСІХ, ЗАМОРЕНИХ ГОЛОДОМ                                

У четверту суботу листопада з нагоди Дня пам’яті жертв Голодоморів та політичних репресій у церквах Дрогобича пролунають поминальні дзвони. Відтак розпочнеться скорботна хода від Кафедрального собору Пресвятої Трійці до Меморіалу «Тюрма на Стрийській», де відбудеться панахида та віче-реквієм «Великі твої жертви, Україно» за участю священнослужителів усіх конфесій, та громади міста. У цей же день відбудеться запалення свічок на могилах жертв політичних репресій.

У центральній бібліотеці імені В.Чорновола відкриється виставка-діалог «Національна Книга пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні. Львівська область». Упродовж дня відвідувачі читального залу отримуватимуть експрес-інформацію за книгою «Великий голод в Україні 1932-33 років: свідчення очевидців».

У відділі історії музею «Дрогобиччина» працюватиме постійно діюча виставка «Голодомор 32-33 рр.. – геноцид українського народу». Протягом тижня ця виставка буде експонована у Кафедральному соборі Пресвятої Трійці.

У цей же день з нагоди відзначення Дня пам’яті жертв Голодомору та політичних репресій відбудеться загальноукраїнська акція «Запали свічку пам’яті», під час якої дрогобичани зможуть долучитися до мільйонів українців та запалити свічки на вікнах своїх домівок.

Студентська молодь вшанує пам’ять жертв Голодоморів 26 листопада. У Центрі Душпастирства молоді відбудеться вечір-реквієм до 80-ї річниці Голодомору, відтак – скорботна хода з лампадками вулицями Дрогобича.

Свою громадянську позицію щодо вшанування пам’яті жертв Голодомору зможуть засвідчити користувачі Iнтернету, виставивши на свої інтернет-сторінки листівки із зображенням свічки, що горить.

«Рана, яка була завдана українському народу, зачепила фундамент всього людства», − Глава УГКЦ про Голодомор 
          «Трагедія Голодомору вийшла далеко за межі однієї нації. Світове співтовариство по-особливому реагує на геноциди, котрі відбувалися з різними народами: євреями, вірменами, народом Руанди. Рана, яка була завдана українському народу, зачепила фундамент всього людства. Це злочин проти всього світового співтовариства», − підкреслив Блаженніший Святослав у коментарі для радіо «Воскресіння», говорячи про важливість міжнародного визнання навмисного Голодомору в Україні.
    Оскільки Голодомор виходить за межі одного народу, на думку Глави УГКЦ, світове співтовариство повинно знати про український геноцид для того, щоб запобігти у майбутньому таким загальнолюдським трагедіям. «На мою думку, вся правда про Голодомор ще не сказана, адже ми навіть не знаємо остаточної кількості жертв загиблих. Відомо, що є певні сили, котрі замовчують правду, шукаючи при цьому для себе певної вигоди», − зазначив   Предстоятель УГКЦ. При цьому він запевнив, що спомин Голодомору не має на меті помсти: це необхідно для зцілення пам'яті українського народу.
   Блаженніший Святослав наголосив на тому, що християнська совість кличе до того, щоб чинити опір замовчуванню правди про Голодомор. «Ця правда повинна бути правдою, яка визволяє, адже Ісус Христос каже: "Пізнайте правду і правда визволить вас"», − сказав на завершення Предстоятель УГКЦ.

                                                                                                                                                            Департамент інформації УГКЦ

Переглядів: 2952 | Додав(ла): Оксана | Рейтинг: 4.7/3
Всього коментарів: 111 2 »
+1  
11 Олександр ПЕЧОРА, Лубни   (28.11.2012 20:29) [Матеріалу]
На стражденній святій землі…

На стражданній святій землі —
на війні, на ріллі, за волю…
полягли земляки мої.
Та найбільше — від людомору.
Українці, у світ несіть
світлу пам’ять гіркої правди.
Хай завжди будуть хліб і сіль.
Та ніколи — чужої влади.

+1  
10 Поки свічка ще не згоріла   (25.11.2012 01:18) [Матеріалу]
ПРОСИМО ВИЗНАТИ ГОЛОДОМОР 1932-1933 РР. - ГЕНОЦИДОМ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ!

+1  
9 Антоніна Листопад, поетеса з Луганщини   (24.11.2012 22:38) [Матеріалу]
Мироточиво душ <br /><br /> Про безсмертя – то кожному варто послухать, <br /> Вартівницю в світах і собі не поруш. <br /> Миро точить душа, що спізналася з Духом. <br /> Є В УСІХ ПОКОЛІНЬ МИРОТОЧИВО ДУШ! <br /><br /> Людство дуже багате. Та бідні страждальні. <br /> Страстотерпці – над лезом. Одна таїна. <br /> Їх найдовші віки порахують на пальцях. <br /> Їх запишуть у Біблію всі племена. <br /><br /> МИРУВАТИСЯ ЛЕГКО. Безсмертність вузенька. <br /> Добре видно над Бескидом бортницький слід. <br /> БО СТРАЖДАТИ ЗА СЕБЕ – ТО СПРАВА маленька. <br /> А ВЕЛИКОЮ СТАНЕ, як вибореш РІД! <br /><br /> Ні країв, ні кінця. Ні повіву, ні руху. <br /> На покутті – дідух. І у займищах – Дід. <br /> Миро точить душа, що спізналася з Духом. <br /> МИРОТОЧИТЬ СЕБЕ У СОБІ МІЙ НАРОД, <br /><br /> ПРО БЕЗСМЕРТЯ - ТО КОЖНОМУ ВАРТО <br /> ПОСЛУХАТЬ. <br /> Як початок не в»ється, чатує кінець. <br /> Миро точить душа, що звінчалася з Духом. <br /> Бо короною стане лише страдний вінець. <br /><br /> Так було. І так є. Може, так і не буде. <br /> Може, радість, як острів, впаде на острог. <br /> АЛЕ ПОКИ З СОБОЮ НЕ МИРЯТЬСЯ ЛЮДИ, <br /> ЇХ БЕЗСМЕРТЯ СТРАЖДАННЯМИ МІРЯЄ БОГ. <br /> ПРО БЕЗСМЕРТЯ – ТО КОЖНОМУ ВАРТО <br /><br /> ПОСЛУХАТЬ… 2002р.Б. <br /><br /> Парастас -33 <br /> От Ярина йшла і впала. Я бачила, як її гризли собаки <br /> Дроздовська Христя <br /> Яринонько, Домно, Палазю… <br /> Куди Ви несете Хрести? <br /> З Європи сміялася Азія, <br /> Замало Голгофу звести. <br /><br /> Ще треба її покорити… <br /> Не дощик – селянськая кров. <br /> Гордію, Юхиме, Микито… <br /> Де гордість вкраїнських дібров? <br /><br /> Прокопе, Корнію, Макарцю… <br /> Коріннячко сохне в землі. <br /> Уляно, Онисю, Одарцю… <br /> …Ні свічечки в сивій імлі. <br /><br /> Скипілася в крем»яхи глина. <br /> Луна – в гостроверхі Віки. <br /> Меланко, Секлето, Килино, <br /> Де ваші святі рушники. <br /><br /> …Василькі де ваші? <br /> Й Петруні?! <br /> Здригнувся покривджено час. <br /> Ликеро… <br /> Харитю… <br /> Марфуню… <br /> ВІДПРАВЛЮ <br /> УСІМ <br /> ПАРАСТАС. <br /><br /> Страсті <br /><br /> А одне дівча підповзло до вікна і жалібно просить: <br /> " Тьотю,відріжте мені пальчик, я його з"їм, а то він не перекусується" <br /> Кадюк Віра <br /> Є страсті Господні. І страсті земні. <br /> Чомусь їм немає кінця. <br /> …Дитячі ті пальчики. В тому вікні! <br /> Не перекусується. <br /><br /> Страшний аргумент. В аргументі арго… <br /> Хоча би пристойного хоч півслівця. <br /> Холоне уява від страху того! <br /> Не перекусується! <br /><br /> Найбільше прокляття. З прокльонів усіх! <br /> …Ні матері і ні вітця. <br /> Нам гризти <br /> Віками той збурений гріх. <br /><br /> Не пе-ре-ку-су-єть-ся…

+4  
8 Наталія Данилюк, Рожнятівщина   (24.11.2012 00:57) [Матеріалу]
Не дай задути в темряві свічу,
Коли затужать поминальні дзвони
І потьмяніють золотоікони
Від чорної розпуки і плачу.

Не дай задути пам'яті вогонь,
Коли змахнуть крилом ворожі круки,
Щоб заглушити стогони і муки,
І змити кров з оскве́рнених долонь.

Їм не згубити істину в олжі
І крики душ, розтерзаних безвинно...
Бо їхня кров гірчитиме полинно
Тим, хто життя розмінював чужі!..

Хто розтоптав надію чобітьми,
Останні крихти вирвавши із хати.
Їм перед Богом випаде постати-
Тим, хто не зміг залишитись людьми...

Хай затуляють вуха від плачу,
Та правди їм ніколи не збороти!
В цей чорний день полинної скорботи
Не дай задути пам'яті свічу.

+4  
7 Голодомор 1932-1933 рр. - ГЕНОЦИД!   (23.11.2012 22:52) [Матеріалу]
У дослідженнях Джеймса Мейса та Роберта Конквеста автори доводять, що Голодомор відповідає загальноприйнятому визначенню геноциду. 24 країни офіційно визнали Голодомор геноцидом українського народу. Відповідно до соціологічного опитування, проведеного 2010 року, 60 % громадян України вважають Голодомор геноцидом. 2003 року Український парламент назвав, а 2006 — офіційно визнав Голодомор геноцидом українського народу. 2010 року судовим розглядом завершилася кримінальна справа за фактом здійснення злочину геноциду. Винними суд визнав сім вищих керівників СРСР та УСРР, і констатував, що за даними науково-демографічної експертизи загальна кількість людських втрат від Голодомору становить 3 мільйони 941 тисяча осіб. Також за даними слідства було визначено, що втрати українців у частині ненароджених становлять 6 мільйонів 122 тисячі осіб.

+4  
6 Науковий симпозіум про Голодомор в Україні   (22.11.2012 21:01) [Матеріалу]
В суботу, 1 грудня 2012 року, в північно-італійському місті Падова за ініціативи Екуменічного центру ім. Володимира Соловйова відбудеться науковий симпозіум «Забуті геноциди: Великий голод в Україні (Голодомор 1932-1933). Історія і пам’ять винищення». Серед доповідачів капелан громад УГКЦ в мм.Тренто та Больцано о.д-р Августин Баб’як, історик і теолог, який виголосить доповідь «Доброчинність Слуги Божого Митрополита Андрея Шептицького для підтримки українського народу у час трагедії голодомору 1932-1933 рр.».

+4  
5 День пам'яті жертв Голодомору 32-33рр. Дрогобич.   (22.11.2012 10:47) [Матеріалу]
"...До червня 1933 року від голодомору та фізичного виснаження в містах і селах України загинуло від 10 до 15 млн. чоловік.
І це далеко не кінцева цифра жертв".
(з інформації італійського консула С. Граденіго, червень 1933).

+4  
4 День пам'яті жертв Голодомору 32-33рр. Дрогобич.   (22.11.2012 10:41) [Матеріалу]
Щоб привернути увагу світу до трагедії голодомору в Україні, член ОУН Микола Лемик 22 жовтня 1933 року в радянському посольстві у Львові здійснив замах на спецуповноваженого НКВД О. Майлова, за що був засуджений до довічниго ув'язнення.

+4  
3 День пам'яті жертв Голодомору 32-33рр. Дрогобич.   (20.11.2012 09:59) [Матеріалу]
...що ми за люди?
Свідчення Тихона Величко (йому сьогодні вже за 80 років):
«Смерть – це кінець життя. Вона буває важка й легка. Смерть від голоду – це довга страшна смерть. Люди від голоду втрачали розум. Були випадки, коли матері позбавляли життя своїх дітей...Сьогодні ми забули, викинули з пам’яті імена мільйонів наших співвітчизників, які загинули в голодному 33-му. Немає ні імен, ні хрестів, ні могил, де покояться їхні останки. Що ми за люди?»

+4  
2 День пам'яті жертв Голодомору 32-33рр. Дрогобич.   (20.11.2012 09:57) [Матеріалу]
Українське село гинуло мовчки... Люди їли мишей, щурів, горобців, земляних хробаків і слимаків, мололи кістки на борошно, варили шкіру із взуття. Вживали в їжу кульбабу, реп’яхи, проліски, липу, акацію, щавель, кропиву. У людей розпухали обличчя, ноги, животи. Померлих, а часто ще й живих, звозили і скидали у яму й закопували. Прагнучи врятувати від голодної смерті хоча б дітей, селяни везли їх у міста й залишали в установах, лікарнях, на вулицях. Голод охопив усю Україну, але небачених розмірів набув на півдні, сході та центрі України.

1-10 11-11
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Пошук
Прочанські вітання
[13.12.2022]
Вітаємо Андріану Шуригайло з Днем народження (0)
[12.12.2022]
Вітаємо Олександра Федорука з Ковеля (0)
[11.12.2022]
Наші вітання для Андріани Комарницької з Дрогобича (0)
Нові статті
[31.01.2022]
Чомусь мені все так здається... (0)
[27.01.2022]
Збірка заробітчанської поезії "Журавлині ключі" (0)
Свідчення
[07.09.2022][Враження]
Пісня "Ти моя Мати, Царице Небесна" (0)
[05.10.2021][Враження]
Відстані не мають значення, коли там мене чекають... (0)
[23.12.2019][Подяка]
Будьмо "скорі до слухання, повільні до говорення,  непоквапні до гніву" (0)
Друзі сайту


Копіюючи інформацію з сайту, робіть посилання на неї. © 2024