Головна | | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід

Слава Ісусу Христу! Ви увійшли як Гість | Група "Гості" | Слава Ісусу Христу! Вітаємо Вас,Гість | RSS

Путівник сайту
Міні-вісточки
Наша історія
Друзі пропонують
Наша статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вітаємо нового користувача Микола
Головна » 2016 » Березень » 25 » МОЛИТОВНА СТОРОЖА ЗА БЛ.П. ОТЦЯ ВАСИЛЯ ПОТОЧНЯКА
21:25
МОЛИТОВНА СТОРОЖА ЗА БЛ.П. ОТЦЯ ВАСИЛЯ ПОТОЧНЯКА

ЗАПРОШУЄМО ДО СПІЛЬНОЇ МОЛИТВИ ПСАЛТИРЕМ ЗА ДУШУ УСОПШОГО ОТЦЯ ВАСИЛЯ

Слава Ісусу Христу!

      Дорогі паломники, 15 квітня минає річниця відходу у вічність блаженної пам’яті о. Василя. Ким був і є для нас о. Василь? Найперше духовний наставник, а ще вчитель, порадник, друг, молільник… Можна знайти ще багато різних слів, щоб хоч якось визначити «яскравість сліду», залишеного отцем у житті кожного з нас. Та мабуть найбільше завдання, яке ставив о. Василь собі, як священику, духовному наставнику, вчителю, пораднику, другові – це гуртувати нас довкола Христа. 

  Багато з нас пам’ятають біль, тривогу, сум, страх, коли дізналися про хворобу отця. Але також пам’ятають на скільки яскравим було відчуття близькості Бога у цій ситуації: цілодобова молитовна сторожа, нічна піша проща Дрогобич-Грушів у наміренні за о. Василя, пізніше розважання над Святим Письмом у скайпі, яке триває до сьогодні, і ще різні зустрічі, нічні чування, піші прощі… Все це сміливо можна назвати – спільні молитви.

  Дорогі друзі! Сьогодні запрошуємо Вас до особливої спільної молитви Псалтирем за душу усопшого о. Василя, яку започатковуємо з благословення о. Антона Бориса, духівника нашої прочанської спільноти.

Віримо, що впродовж часу, від коли о. Василя немає з нами, пам’ятаєте про нього в молитвах, бо молитва є виявом турботи, щирості та любові до ближнього. Однак набагато більшої користі для душі усопшого принесе наше спільне моління.

Чому ми зупинилися на молитві Псалтирем?

«Псалтир допомагає душi усопшого, а також нам самим знайти спокiй, розраду i силу. «Не без причини i не без мети Церква з давнього часу встановила читання над померлим Псалтиря, а не якоїсь iншої книги Святого Писання. Псалтир… дає багато втiхи для наших скорботних сердець. Ця книга така, що кожен, хто молиться i читає її, може промовляти слова її, як свої власнi» /священик Василь Клим’юк/.

Як молитися Псалтирем?

Книга Псалмів поділена на розділи — 20 катизм. У нашому випадку пропонуємо читати одну катизму вдень у наступний спосіб: вступні молитви як вказано в Псалтирі, далі 1-ша катизма і завершуємо молитвою після катизми.

Наступного дня починаємо з початку звичайного (від «Святий Боже, святий кріпкий,…» до «Прийдіте, поклонімося...»), далі - 2-га катизма і молитви після катизми. Третього дня – так як другого, тільки псалми і молитви 3-ї катизми. Так продовжуємо всі 20 днів, тільки після 20-ї катизми читаємо молитви на завершення Псалтиря.

Пiсля кожного «Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові….» слiд додавати молитву:

«Пом’яни, Господи Боже наш, у вiрi i надiї на життя вічне душу спочилого раба Твого (iм’я) i, як Благий i Чоловiколюбець, що грiхи відпускаєш i неправду знищуєш, полегши, вiдпусти i прости всi грiхи його вiльнi й невiльнi, визволи його вiд вiчної муки i вогню пекельного i даруй йому причастя й насолоду вiчних Твоїх благ, що Ти приготував для тих, хто любить Тебе. Бо хоч вiн i згрiшив, але не вiдступив вiд Тебе, а несумнiвно в Отця, i Сина, i Святого Духа вiрував, у Тройцi славимого Бога i Тройцю в Єдностi православно до останнього подиху свого сповiдував. Тому будь милостивий до нього, i вiру в Тебе замiсть дiл прийми, i зо святими Твоїми, як Милосердний, упокой, бо немає людини, щоб жила i не згрішила. Ти один без усякого гріха, i правда Твоя — правда вічна; i Ти один Бог милости i щедрот, i чоловіколюбства, i Тобі славу возсилаємо, Отцю, i Сину, i Святому Духовi, нинi, i повсякчас, i на вiки вiчнi. Амiнь».

Молитися Псалтирем можна сидячи, при цьому слід вставати на «Слава Отцю, і Сину…» і на молитвах на початок і завершення катизми.

Саме читання має бути монотонним, без будь-якої емоційності. Прийнято це робити напівголосно, або пошепки, щоб вникати в священні написи не тільки розумом, а й слухом. Обов’язково слід звертати увагу на правильні наголоси.

Коли молитися Псалтирем?

Молитися Псалтирем можна і треба не тільки за душі усопших, але і в різних життєвих ситуаціях: «…за Батькiвщину, за спасiння свого народу, своєї родини, окремої людини чи всiх людей, зважаючи на те, яку потребу ми вiдчуваємо першочерговою…».

Запрошуємо підтримувати цю тисячолітню практику спілкування людини і Бога, бо «…жодна книга не прославляє Бога таким чином, як Псалтир; тому вiн особливо корисний для душi, бо в ньому Бога славлять разом з ангелами, i величають, i оспiвують величним спiвом, i ангелiв наслiдують… За допомогою Псалтиря ти можеш ублагати Бога i за самого себе…

Жодного дня не проводь без спiвання (читання) псалмiв. А коли з якоїсь причини залишиш, то там, де вiдклав, з того мiсця знову почни i не переставай, забувши про лiнощi…» /св. Василiй Великий, 330–379/.

«…Я теж за Вас молився і молюсь! Ви мені не другорядні. Ми послані нести одні одним силу Спасителя і Його підтримку в різних обставинах життя. Це і є основа нашої дружби! У тих обставинах Господь подружив нас дорогою до Його Царства.

Хай Спасительна зцілююча рука відчуває нашу дружбу в ці важливі місяці і на завжди. Справжня дружба – це не тільки загальні слова розради і підтримки, це передовсім "робити віруючий крок" молитвою, жертвою, зусиллями.

Дякую Тобі, Боже, за моїх вірних друзів, духовні плоди яких піднімають мене на рівні ноги, щоб славити Тебе безконечно в Отці, Сині і Святому Дусі…» /о. Василь Поточняк, 1973-2015/.

Використано матеріали сайтів:

poradumo.pp.ua/cikave/49720-yak-...ati-psaltir.html

pravsvit.org/chytayemo-psaltyr-z-korystyu-dlya-dushi/

simvol-veri.ru/xp/kak-pravilno-chitat-psaltir.html

Переглядів: 803 | Додав(ла): Оксана | Рейтинг: 4.8/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Пошук
Прочанські вітання
[17.05.2024]
Вітаємо Ковбасюк Ірину зі Стебника з уродинами (0)
[17.05.2024]
Вітаємо паню Юстину Курчик з Дрогобича з народинами (0)
[13.05.2024]
Вітаємо з уродинами ім Оксану Калитчак з Турки (0)
Нові статті
[31.01.2022]
Чомусь мені все так здається... (0)
[27.01.2022]
Збірка заробітчанської поезії "Журавлині ключі" (0)
Свідчення
[07.09.2022][Враження]
Пісня "Ти моя Мати, Царице Небесна" (0)
[05.10.2021][Враження]
Відстані не мають значення, коли там мене чекають... (0)
[23.12.2019][Подяка]
Будьмо "скорі до слухання, повільні до говорення,  непоквапні до гніву" (0)
Друзі сайту


Копіюючи інформацію з сайту, робіть посилання на неї. © 2024