Головна | | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід

Слава Ісусу Христу! Ви увійшли як Гість | Група "Гості" | Слава Ісусу Христу! Вітаємо Вас,Гість | RSS

Путівник сайту
Міні-вісточки
Наша історія
Друзі пропонують
Наша статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вітаємо нового користувача Микола
Головна » 2012 » Січень » 18 » УХВАЛА Науково-практичної конференції «УКРАЇНСЬКА МІГРАЦІЯ В КОНТЕКСТІ ВЗАЄМОДІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ ТА ДЕРЖАВИ
21:42
УХВАЛА Науково-практичної конференції «УКРАЇНСЬКА МІГРАЦІЯ В КОНТЕКСТІ ВЗАЄМОДІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ ТА ДЕРЖАВИ

УХВАЛА    НАУКОВО-ПРАКТИЧНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ

«УКРАЇНСЬКА МІГРАЦІЯ В КОНТЕКСТІ ВЗАЄМОДІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ ТА ДЕРЖАВИ"

(м. Київ, 30 грудня 2011 року)

Місце проведення: Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

Організатори: Центр українознавства філософського факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка; Пасторально-Місійний відділ Української Греко-Католицької Церкви.

Партнери: Карітас Самбірсько-Дрогобицької Єпархії; Комісія УГКЦ у справах мігрантів; Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка»; «Пієта» (Івано-Франківськ).

Україна посідає важливе місце у світових міграційних процесах, які безпосередньо впливають не лише на соціально-економічний розвиток та цивілізаційний поступ тих чи інших країн, а й на соціокультурне середовище та збереження національної і етнічної ідентичності. Тому проблема трудової і нелегальної міграції українців потребує свого аналізу, подальшого дослідження і прийняття на цій основі належних рішень на вищому державному рівні.

На сучасному етапі особливе значення для вирішення релігійних, духовних, соціальних, національних та культурних проблем закордонного українства  має історичний досвід Української Греко-Католицької Церкви. Слід взяти до уваги, що саме завдяки діяльності УГКЦ вдалося не лише зберегти національну та релігійну ідентичність великих українських діаспор Північної та Південної Америки, а й досягти інтеграції українців в місцеве суспільство без конфлікту з титульними націями країн проживання. 

Подібний досвід є надзвичайно важливим для державних структур сучасної української держави у справі захисту прав закордонного українства, і передусім для українців Сходу, де позиції УГКЦ є значно слабшими, ніж серед західної діаспори. Відповідно, на сучасному етапі надзвичайно перспективною є співпраця між УГКЦ і   українськими державними структурами у вирішенні проблем закордонного українства з урахуванням понад столітнього досвіду діяльності УГКЦ еміграційного періоду.

Центр українознавства філософського факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка має значний досвід співпраці з  закордонним українством в рамках реалізації Національних програм підтримки закордонного українства на 2000 – 2005 рр. і 2006 – 2010 рр.  З іншого боку, Центр є навчально-методичною базою для українського шкільництва за кордоном, а тому, як і структури УГКЦ, відіграє роль одного із координаційних центрів  роботи з українськими мігрантами.

Конференція ухвалила:

1. Вважати сучасну діяльність УГКЦ важливим чинником забезпечення духовних, соціальних, культурних та інших потреб українців за кордоном. і координатором їхніх громадських організацій.

2. Активізувати співпрацю УГКЦ з державними та громадськими структурами в Україні в питаннях допомоги українським мігрантам.

3.Звернутися до Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України з пропозицією увести до відповідних навчальних дисциплін соціогуманітарного циклу вивчення сучасної української трудової міграції.

4. Звернутися до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення з пропозицією запровадити  цикл інформаційних радіо і телепрограм, присвячених проблемам сучасних українських трудових мігрантів за кордоном та їхніх родин в Україні (погляд Цекрви і держави).

5. Звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією виділити кошти для створення Культурно-інформаційного центру роботи з українськими мігрантами в Києві (на взірець духовних порадень в регіонах).

Оргкомітет конференції

Переглядів: 730 | Додав(ла): Оксана | Рейтинг: 4.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Пошук
Прочанські вітання
[13.12.2022]
Вітаємо Андріану Шуригайло з Днем народження (0)
[12.12.2022]
Вітаємо Олександра Федорука з Ковеля (0)
[11.12.2022]
Наші вітання для Андріани Комарницької з Дрогобича (0)
Нові статті
[31.01.2022]
Чомусь мені все так здається... (0)
[27.01.2022]
Збірка заробітчанської поезії "Журавлині ключі" (0)
Свідчення
[07.09.2022][Враження]
Пісня "Ти моя Мати, Царице Небесна" (0)
[05.10.2021][Враження]
Відстані не мають значення, коли там мене чекають... (0)
[23.12.2019][Подяка]
Будьмо "скорі до слухання, повільні до говорення,  непоквапні до гніву" (0)
Друзі сайту


Копіюючи інформацію з сайту, робіть посилання на неї. © 2024