Головна | | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід

Слава Ісусу Христу! Ви увійшли як Гість | Група "Гості" | Слава Ісусу Христу! Вітаємо Вас,Гість | RSS

Путівник сайту
Міні-вісточки
Наша історія
Друзі пропонують
Наша статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Вітаємо нового користувача Микола
Головна » 2012 » Березень » 25 » Паломницька весна у Львові
20:08
Паломницька весна у Львові
У Львові відбулася зустріч мігрантів та нічна піша проща до Страдчу, зорганізовані Пасторально-місійним відділом УГКЦ та референтурою у справах мігрантів та іммігрантів Львівської архієпархії УГКЦ. Близько трьох сотень молільників з Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської та Закарпатської областей зібралися у львівському храмі святого Юра, щоб пожертувавати  ніч Богові. Львів розцвів у цю днину - до нього прийшла паломницька весна! Довга та морозяна зима виснажила паломників, тому вони так спрагло і багатолюдно засвідчили потребу молитовного руху - молитви ніг, де кожен крок близить до Бога живого. Пішу прощу благословив Митрополит Львівський Ігор Возняк. У напутньому слові, переймаючись долею українського народу за кордоном, Митрополит просив завжди згадувати у своїх молитвах мігрантів, особливо тих, котрі перенесли великі терпіння та за тих, котрі не повернутися живими до рідної домівки. Пішу прощу провадили духовні отці: о. Любомир Гладюк - духовний опікун рефентури  у справах мігрантів, о. Тарас Сітьо - служитель церкви Святої Євхаристії м. Львова та отець-диякон Олег Кіндій служитель церкви Володимира і Ольги м. Львова. 

"Вивітрити гіркий досвід і відкритися на Божу волю".

Напередодні нічної пішої ходи, у конференц-залі Курії Львівської архиєпархії, відбулася чергова щомісячна зустріч мігрантів та їхніх родин на тему – «Як почути мігранта?» Цьогорічна зустріч відбулася у новому форматі – в духовній мігрантській порадні. Перша порада надійшла від  владики Йосифа Міляна та отця Василя Поточняка, які перебували в Вільнюсі: "Дорогі учасники зустрічі мігрантів та паломники. Єднаємось з Вами у люблячому Бозі Отці, щоб за діяння Святого Духа ми усі ставали дітьми Божими, братами і сестрами у Христі." 

Вітальним словом розпочав робочу зустріч мігрантів о. Сергій Ковальчук - канцлер Львівської Архієпархії УГКЦ, служитель собору Святого Юра: «Зміст цих зустрічей – це є ділення, спілкування. Бажаю, щоб вони були плідними. Щоб Ви вміли розкритися на Божу волю, на Божі справи. Бажаю, щоб гіркий досвід вивітрився. Маємо бути вдячними тій землі і народам, які нас прийняли. Це добрий досвід – пізнати іншу мову, культуру і представити свою. Після 5 років еміграції мені доводилося цілий рік адаптуватися на рідній землі. Бажаю, щоб ваш період був значно коротшим. Проща сприятиме цьому – вона дає великі плоди…»

Пані Марія Гапук у своєму слові зосередилася на роботі референтури у справах мігрантів та іммігрантів на теренах Львівщини, сповістила, про започатковання щомісячної сторінки "Заробітчанська хвиля" в єпархіальному часописі "Мета" та ознайомила із програмою заходу. На спілкування з мігрантами приїхали дослідники сучасної української трудової міграції, зокрема: Франческа Віонелло – науковий працівник Падуанського університету (Італія), Олена Федюк – науковий працівник Центрального Європейського університету (Угорщина), Оксана Годованська, Олена Гінда та Вікторія Володько – науковці з Львівського національного університету ім. І. Франка. Своїм досвідом, як відкритися – пробудити в мігранта інтерес до життя, ділилися колишні заробітчани та рідні. Працю в групах, яку провадила історик Оксана Годованська, було підсумовано на короткій конференції.  Завершилося спілкування Акафістом до Страстей Христових у соборі Святого Юра.

«Це місце моєї зустрічі з живим Ісусом»

І вже о дев’ятій вечора під вечоровими зорями жваво формувалася колона на прицерковному подвір’ї. Львів завеснів паломниками. Духовними піснеспівами понеслася містом радість, яку гучномовці щедро роздавали вуличкам і віконцям старого міста. Всяк квапився споглядати паломницьку весну, котра пробуджувала заспані душі. Попереду паломницький хрест, на якому заясніли свіжі написи ЛЬВІВ- СТРАД, прикрашений смутковим рушником – ми у часі Великого посту. Позаду, у сигнальних жилетах,  духовні провідники: о. Любомир Гладюк, о. Тарас Сітьо та  д-н. Олег Кіндій.

Програма нічної прощі досить насичена: паломників очікували чотири реколекційні науки про родину диякона Олега, вервиця за родини мігрантів, панахиди біля могил о. Дмитра Блажейовського (Львів) та блаженного мученика Олексія Зарицького (с. Рясне), Хресна дорога, перепочинок у школі с. Рясного та праця в групах з духовним розважанням «Радість в пості», молитви намірень, молитва тиші, Ісусова молитва.

Навіть вкорочена, через перевід годинників на весняний час, праця в групах засвідчила, що ця тема вже впрактикована на цій прощі. Паломники у духовнім піднесенні та приготуванні прагли зустрічі із живим Ісусом. Отець Любомир зізнався, що такої великої кількості сповідальників він ще не приймав ніколи. Це було його справжнє паломницьке хрещення.

Страдч зустрів нас світанком, у якому ми промовляли до Ісуса: «Господи, Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй нас грішних». Крок за кроком ми піднімалися на Святу Страдецьку Гору, до церкви Успіня Пресвятої Богородиці, котрій Папа Пій ХІ надав повний відпуст на кожний день року, на її Хресну Дорогу, до могил блаженних мучеників Миколая Конрада та Володимира Прийми, до ікони Матері Божої Нерушимої Стіни та до монастирських печер. Хто вперше а хто - вкотре піднімається на цю гору, а хвилювання ті ж самі, сповнені трепетного очікування Зустрічі. Двері храму були широко відчинені. Тут має відбутися Зустріч, до якої ми йшли через усю ніч – Зустріч з живим Ісусом!

Служба Божа стала найвищим акордом жертовної ходи. У своїй проповіді отець Тарас запросив кожного сповнити серце радістю, і збагнути "я тут - бо це місце моєї зустрічі з живим Ісусом". Ми принишкли, напоєні літургійним миром, вторили антифони, а ноги несли нас до Ісуса – до святого Тіла і Крові, котре напоїть нас Правдою Спасіння і Всепрощення. Вся церква була  наповнена причасниками - очима і вустами, котрі цвіли радістю єднання з Богом!

Довершила програму прощі Страдчська Хресна Дорога. Приємно було споглядати, що й ті паломники, котрі затрималися в очікуванні сповіді, групувалися і самотужки проходили Хресну Дорогу, вимолюючи в Бога ласки і прощення.

Будьмо зрячі на діяння Божі.

Подякою Богу, організаторам прощі, зокрема референту у справах мігрантів та іммігрантів Львівської архієпархії п. Марії Гапук, духівникам, дирекції школи с. Рясне, міліціонерам, які супроводжували нас, та усім, хто ніс паломницьке служіння, хористам та семінаристам закінчилося паломництво до Страдчу. Усі роз’їхалися по своїх близьких і далеких домівках (а найдальше певно було тим, які прибули з Ужгорода та Тернопілля). Та кожен із нас ще не раз думками повернеться сюди.

Хочу відмітити високу організацію прощі, приємно було споглядати як кожен вболівав і творив прощу. Богаторічний прочанський вишкіл, проваджений отцями .Василем Поточняком та  Ігорем Козанкевичем давав свої рясні плоди.

Після цієї прощі відбудеться багато див – будьмо уважні і зрячі на діяння Божі. Моя ж порада тим, хто нарікає, що немає часу на молитву – подаруйте Богові ніч. Господь так мало просить у нас – лише побути з Ним, подякувати, перепросити, довіритись Його найулюбленішому Синові Ісусові Христові.

                                                                                                                                                                                                                                        Паломниця Оксана Пронюк 

 На світлинах:

 1. Благословення Митрополита Львівського Ігоря Возняка.

 2. Паломницька родина.

 3. (Зліва направо) Диякон Олег Кіндій , пані Марія Гапук, отець Любомир Гладюк.

Переглядів: 1103 | Додав(ла): Оксана | Рейтинг: 4.8/4
Всього коментарів: 3
+2  
3 OKSANA   (27.03.2012 18:12) [Матеріалу]
Проща – це велика жертва для Господа. Йти пішки нелегко. Переносячи в дорозі труднощі, невигоди, часом і біль, ми немов співстраждаємо з Христом, який ніс хрест на Голгофу. Ми перепрошуємо Бога за наші гріхи, випрошуємо благословення і здоров’я. Так і цього разу - ми ідемо, щоб випросити у Господа Бога ласк і благодаті всім, кого знаємо, кого любимо і про кого дізнаємось під час подорожі, за всіх хто перебуває далеко за межами України. Ідучи всі разом ми, паломники, дякуємо і молимось Господу за всіх хто організовує такі прощі-зустрічі, хто передає завжди благословення з різних куточків Землі. Дякуємо отцям,які супроводжували і вчили нас любові до Бога,адже кожна наука це нова сходинка у духовному житті християнина.Під час прощі на мить забуваєш своє я, тому що є ми. З нетерпінням чекаємо наступної зустрічі, приєднюйтесь до нашої спільноти, не бійтесь пустити Бога у своє серце і тоді ніяка відстань не буде важка і страшна.Слава Ісусу Христу!

+1  
2 Дичка Марія Орестівна   (26.03.2012 22:16) [Матеріалу]
Слава Ісусу Христу!
Щиро дякую всім хто долучився до організації прощі Львів -Страдч. Господня воля була такою, щоб і ми - прочани з Тернопільської області стали її учасниками.
Коли ви спитали мене: чи знайома з паломницьким сайтом, я відповіла, що ні. Та сьогодні зайшовши на ваш сайт, я побачила, що неодноразово вже на ньому була як гість.
Навіть духовно відбула прощу "Самбір-Зарваниця" переглянувши матеріали з неї. Мені було легко уявити себе серед прочан бо кожен рік ми вирушаємо на пішу прощу до Зарваниці з дому (65 км). Нас збирається майже 60 чоловік. Особливо радісно робиться на серці, коли люди розказують про чуда, які вчинив Господь у їхньому житті після прощі. Іноді просяться зовсім чужі люди, які випадково взнали від друзів про прощу. Враженнями від прощі "Львів- Страдч" обов"язково поділюся на сторінках сайту.

+1  
1 Марія   (26.03.2012 21:40) [Матеріалу]
Щиро дякую організаторам прощі Львів-Страдч. Особлива подяка диякону Олегу за проповідь про родину. Я вдома чоловіку її майже слово в слово переказала. Слухав дуже уважно і я вірю, що хоч він на прощі не був "зерно",яке я там назбирала, посіяно в добру землю і дасть чудові плоди.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Пошук
Прочанські вітання
[13.12.2022]
Вітаємо Андріану Шуригайло з Днем народження (0)
[12.12.2022]
Вітаємо Олександра Федорука з Ковеля (0)
[11.12.2022]
Наші вітання для Андріани Комарницької з Дрогобича (0)
Нові статті
[31.01.2022]
Чомусь мені все так здається... (0)
[27.01.2022]
Збірка заробітчанської поезії "Журавлині ключі" (0)
Свідчення
[07.09.2022][Враження]
Пісня "Ти моя Мати, Царице Небесна" (0)
[05.10.2021][Враження]
Відстані не мають значення, коли там мене чекають... (0)
[23.12.2019][Подяка]
Будьмо "скорі до слухання, повільні до говорення,  непоквапні до гніву" (0)
Друзі сайту


Копіюючи інформацію з сайту, робіть посилання на неї. © 2024